1.Interstellar (YıldızlarArası)
Batman Darknight ve Inception'ın yönetmeni Christopher Nolan'ın yönettiği bu filmde aslında
çok sıradan insanlığı kurtarma konusu farklı bir bakış açısıyla işlenmiştir. Filmin senaryosunda ünlü fizikçi Kip Thorne'ye danışılmıştır.Filmin genel olarak konusu şöyledir;Dünya üzerindeki toprak gittikçe verimsizleşir, küf oranı artar ve üzerinde sadece mısır ekilebilmektedir. Böylece açlık ve kuraklık baş gösterir, dünyada sürekli kum fırtınaları olur. Bu yüzden NASA (herzamanki gibi) gizli bir çalışmayla yeni yaşanabilir alanlar keşfetmeye çalışır. Dünyada bu felaketler olurken o sırada evrende bir solucan deliği açılır ve NASA bu delik aracılığı ile deliğin ardındaki her bir gezegene astronot gönderir. Ancak gelen datalar hiç açıcı değildir. Son umut olarak bizim aile babası Cooper'ı 3 astronot ile uzaya yollarlar. (Bu arada solucan delikleri evrendeki bükülme sonucu oluşan ve en uzak noktalara çabuk varılabileceğini açıklayan bir kuramdır.Filmde astronotlar yoldayken bir profesör kağıdı ikiye katlayıp ucunu delerek, kağıdın 2 uç noktasına açtığı delik aracılığıyla evrenin en uzak noktalarına çabucak geçileceğini gösterip, olayı güzel simüle etmiştir) Sonra bunlar yolculuk boyunca adeta minibüsle gidermiş gibi önce Mars'a (6ayda) sonra Jüpiter'e(2yılda) uğrayıp oradan Solucan deliğine girerler. Filmde solucan deliği küresel bir yapı olarak gösterilerek, bükülmüş uzay çok farklı bir görsellikle aktarılmıştır. Astronotlar delikten geçtikten sonra yaşamsal dataları almak için ilk olarak Miller gezegenine uğrar (Miller oraya inen astronotun ismi). Bu gezegenin yüzeyi tamamen sudan ibarettir. Bu arada atronotların geçtiği yeni sistemde bir de karadelik bulunmaktadır. Karadeliğin çekim gücünden dolayı Miller gezegeni şiddetli gel-git lere maruz kaldığından yüzeydeki sular Derin Darbe filminden daha dev dalgalar oluşturur ve burada astronotlardan birini yavaş koşmasından dolayı kaybederiz. Ayrıca yine aynı çekim kuvveti yüzünden Miller gezeninde zaman çok yavaş akmaktadır(Genel görelilik kuramı).Astronotlarımızın 1sn'si bile çok değerlidir çünkü bu gezegende 1 saat geçtiğinde dünyada 7 sene geçmektedir. (izafiyet teorisi)
Millerda umduğunu bulamayan atronotlar, bu sefer Mann Gezegeni'ne gelirler (Buraya da keşif için astronot Mann iniş yapmış). Bu gezegen çok soğuk ve buzdan ibarettir hatta bulutlar bile buzdandır. (Bazı eleştirmenler yerçekiminin olduğu bir gezegende nasıl havada buz bulutu olur demiş ama asılsız bir eleştiri olmuş sanki daha önce başka bir gezegen görmüş de konuşuyor işte. "Ne malum belki oradaki bir gaz çeşidi bunu sağlayacak!!!" diyerek insanların yaratıcılığını savunmadan geçemeyeceğim.) Astronotlar gezegene inip oradaki astronot Mann'i bulur. (Mann dedikleri adamı Matt Damon oynuyor). İniş esnasında orada bizlere bir Amerikan bayrağı göstermeyi ihmal etmezler sonuçta insanlığı kurtarmaya giderken başka bir galakside ülkeyi temsil etmek çok önemlidir. Sonra enteresan saçma bir şekilde Mann ve bizim Cooper kavga etmeye başlar.(Mann'in dataları sahte çıkar,başarısız duruma düşmemek istediğinden böyle bir yalan söyler) Yani resmen insanoğlu yeni koloni kursa egolarını da yanında getirmeyi ihmal etmeyecek demek istemişler. Yaşanan kavga sırasında astronotlardan birini daha kaybediyoruz. Çok az yakıtı kalan astronotların son ümidi 3. gezegen oluyor ancak ona da gidiş var dönüş yok.
Dönüş yolunda Cooper Mann'i takip eder. Mann hızlı davranır fakat uzay aracına nedense bağlanamaz. Mann de orada hırslarıyla birlikte ölür. Araca bağlanmayı Cooper zor da olsa başarır ve o sırada bulundukları sistemin içindeki karadeliğin (Gargantua) olay ufkuna sürüklenmeye başlarlar. Yakıt yetersizliğinden dolayı Cooper, kızı 3.gezegene yollayıp ben karadeliğe gireceğim der. İşte filmin en iyi yeri bence burasıydı.Karadelik normalde teoride de görünmez,ancak etrafındaki cisimlerin hareketi ve ışık bükülmelerinden orada oldukları varsayılır. Böyle bir durumda karadeliğin görselliğini yanındaki yıldızdan besleyerek yapmaları çok güzel olmuş.
Yine eleştirmenler karadeliğe girilse tek parça çıkılmaz ışığı bile büken bir çekim var diyor ama olsun filmin karadeliğe giriş sonrası yaşattıkları çok güzeldi.Sonuçta film bize eğer sağ salim girilebilseydi neler olabileceğinin bir ihtimalini gösterdi. Karadeliğin bir ucu Cooper'ın zeki kızı Murphy'in odasına açılıyor. Ancak karadeliğin içinde çekim çok yoğun olduğundan ve yüksek çekimde zaman yavaşladığından burada Cooper için zaman tamamen durur ve 5.boyuta geçtiğinden dünyanın geçmişe ait her saniyesini izleyebilmektedir.("onlar" diye tabir edilen üst seviye uygarlık Cooper'ın algısına uygun hale getirebilmek için "Zaman" boyutunu 3 boyutlu bir forma getirip geçmişi gözler önüne serer). Cooper bu sayede dolaylı yoldan da olsa Mors alfabesiyle geçmişe müdahale etmeye çalışır. Başta gitmemesi için kızını etkilemek ister ve ona "STAY" mesajı yollar ancak daha sonra kızının dataları alıp dünyayı değiştirebilceğini düşünüp, kızını dolaptaki hayaletin kendisi olduğuna bir şekilde inandırır. Murph'ün mesajları gönderenin babası olduğunu nasıl anladığı ise seyirciye bırakılır. Murph mors alfabesiyle dataları aldıktan sonra karadelik gelecekteki "onlar" yani insanlığın gelecekteki en üst formu tarafından kapatılır.
Tüm bu olaylardan sonra bir sabah Cooper yüzüğü volkana atıp görevini tamamlamış Frodo gibi uyanarak kendini hastane yatağında bulur. Oraya nasıl getirildiğini ise seni boşlukta bulduk şeklinde cevaplarlar. Uyanır uyanmaz camdan bakan Cooper silindir şeklinde farklı boyutlu bir ortamda beyzbol oynayan çocukları izler.Burada Murph'ün dünyayı kurtarışı planında "EVRAKA" diye ne için bağırdığını görmüş oluruz. Bu arada doktorlar Cooper'a yaşının 120 olduğunu söyler ve artık oğlu çoktan ölmüş, kızı da Benjamin Button gibi babasından yaşlıdır ve hasta yatağında babasını bekler. Cooper yaşlı kızının odasına gider ,etrafında Murph'nin torunları ve çocukları vardır. Hiçbiri de demez ki "Ananne bu amca kimm?" öyle boş boş yatağın etrafında duruverirler,o sırada adam da kızıyla duygusal bir konuşma yapar.
Murph: Nobody believed me, but I knew you'd come back.
Cooper: How?
Murph: Because my dad promised me.
Ne sözmüş arkadaş.Neyse bu konuşmadan sonra Murph babasına Brand'ın 3.dünyada uygun ortam bulduğunu ve onu bulup getirmesini söyler. Cooper da bunu duyar duymaz yeni bir uzay aracını aşırarak tekrardan yola çıkar. Astronotların yıllarca kullanmak için eğitim aldıkları aracı öyle 2snde kaldırma yeteneğinin olması gözleri yaşartır. Filmin sonunda da Brand'in bulduğu 3.gezegenin aynı dünya gibi atmosferli olduğu gösterilir. Brand Cooper'ı beklerken, dünyadan aldığı çeşitli sperm örnekleriyle her an kendini taşıyıcı anne yapıp koloniyi çoğaltmayı düşünüyormuş gibi bir bakış atar ve film biter.
IMDB:9.0 Sinemalar.com:8.8
Filmde bazı göze çarpanlar:
-Ünlü fizikçi Kip Thorne tarafından danışmanlık desteği alan filmdeki robotlardan birinin adının KIPP olduğu anlaşılmıştır.
-Dünyadaki birçok insan çeşidinin sperm yumurta örneği alınırken neden hayvanların alınmadığı onlarsız bir hayat olamayacağı düşünülmemiştir.
-İnsanlara başka dünyada yaşanabileceği bilincinin aşılanması yersizdir. İnsan türünün Dünya gezegeninden daha aciz ve tükenmesi olası bir varlık olduğu gerçeği unutulmamalıdır.
-Cinlere perilere ve din felsefesine farklı bir bakış açısı getirilmiştir..
-Filmin ikinci kez kendini izletme isteği uyandırmasından Christopher Nolan'a ait olduğu apaçık ortadadır.
-Filmde Dünyanın nasıl bir tehlikeyle karşı karşıya olduğu sadece belli bir köy ve tarla ile sınırlandırılmıştır. Halbuki birkaç ana haberde başka ülkelerin durumunu da biraz gösterseler daha global bir hava yaratılabilirdi.
-İzleyicilerin bir kısmı Inception gibi, filmi anlayamadıkları anlaşılmasın diye "vay be ne filmdi" demek için sırf IMDB'de 10 verecekleri şimdiden kesinleşmiştir.
- Karadeliğin içinde Cooper'ın sadece Murph'in odasını görmesi olayı biraz kişiselleştirmiştir. Onun yerine Cooper tüm dünyanın geçmişini izleyip arasından Murph'ün olaylarını seçseydi (malum ona göre zaman durmuştu aslında bunun için sonsuz vakti vardı) daha kapsamlı bir algı oluşurdu.
(Eskiden duyduğum bir hikaye geldi aklıma bu konu ile alakalı ;Miraç gecesi peygamberimiz göğe yükseldiğinde dünyanın tüm gelmiş ve geçmişi ona izletilmiş belki bu mantıkta birşey yapılabilirdi neyse)
-Filmin sonunda "Onlar" tarafından karadelik ve solucan deliği kapatıldığı halde Cooper'ın kızı bulmak için çıktığı yolda artık bir delik yoksa okadar mesafeyi nasıl katedeceği de kafalarda soru işareti olarak kalır.
-Her ne olursa olsun bana bunları düşündürtüp felsefe yaptırtan bu filme şapka çıkarmak gerekir.
Bugün bayağı yazdım,içim dolmuş resmen.
Neyse, bir sonraki yazımda dünyanın aslında bir canlı olabileceği üzerinde birşeyler yazarım heralde.
Bu filmle ilgili başka manyak şeyler okumak isterseniz. (Kosmos'un yazarı Carl Sagan vs)
Aşağıdaki linktedir.